Overlast en leefbaarheid
Documenten
Algemene huurvoorwaarden, versie 2021 (pdf)
Algemene huurvoorwaarden, versie 2017 (pdf)
Richtlijn gebruik van gemeenschappelijke ruimten (pdf)
Huurdersinformatie Overlast (pdf)
Huisregels rond tuinonderhoud (pdf)
Gedragscode Sidhadorp (pdf)
Links
Buurtbemiddeling gemeente Lelystad
Overlast
U gebruikt uw woning zoals u dat zelf wenst. Een aantal richtlijnen zijn natuurlijk wel van kracht. Er zijn Algemene huurvoorwaarden, versie 2021 (pdf) van kracht waarin e.e.a. is geregeld. Ook zijn er natuurlijk allerlei wettelijke bepalingen van kracht. Wat mag wel en wat niet en hoe gaan we met elkaar om?
Gedragsregels gemeenschappelijke ruimten bij appartementen
Bij een aantal appartementencomplexen zijn gemeenschappelijke gangen trappen, wasruimten en bergingen. Omdat het gemeenschappelijke gebruik ervan niet altijd even gemakkelijk verliep is er voor de appartementen aan de Donaustraat in overleg met de bewoners een richtlijn gebruik van gemeenschappelijke ruimten opgesteld (PDF).
Overlast
Overlast veroorzaken mag niet, maar wat moet je doen als je er mee geconfronteerd wordt? Buren moeten samen leven. Is er wrijving om wat voor reden dan ook is de aangewezen weg om daar in eerste instantie zelf uit te komen. Het probleem bestaat immers onderling. Lukt dat niet dan kunnen wij u begeleiden naar hulp. Wij kunnen uw melding o.a. doorgeven aan het Lelystadse project buurtbemiddeling waarbij vrijwilligers uit de buurt met u het probleem komen doornemen en kunnen bemiddelen om er met uw buren uit te komen. Lees meer in de Huurdersinformatie Overlast (pdf).
Als u overlast veroorzaakt of er op aangesproken bent is het goed om de Algemene huurvoorwaarden, versie 2021 (pdf) er nog eens op na te slaan. Overlast veroorzaken is niet toegestaan en u voldoet daar niet mee aan het huurreglement. In ernstige gevallen kan de huurovereenkomst ontbonden worden en moet de veroorzaker het huis uit.
Bemiddeling volgens het stappenplan
Als u bij ons komt zullen wij conform het stappenplan eerst u zoveel mogelijk ondersteunen zelf tot een oplossing te komen. Lukt dat niet dan kunt u buurtbemiddeling via de gemeente inschakelen. Zij zullen met beide partijen gaan praten met als doel de beide partijen bij elkaar te brengen zodat ze begrip voor elkaar krijgen. Heeft u begrip voor elkaar dan kunt u ook rekening houden me elkaar. Een gesprek met alle partijen bij elkaar is dan noodzakelijk. Met een bemiddelaar lukt dat vaak wel waar eerder het niet meer mogelijk was met elkaar te praten.
Tuinen en burenrecht
Vaak ondervinden buren last van schaduwgevende en overgroeiende bomen, struiken en heggen. Is er sprake van buren in koopwoningen (verschillende eigenaren) dan is het burenrecht (pdf) van toepassing. Dit is ook van toepassing tussen een huurwoning en koopwoning. Bent u huurder en ondervindt u overlast van een naastgelegen koopwoning, dan kan de verhuurder u helpen als u er onderling niet zelf uitkomt.
Gaat het om huurders onderling dan is het burenrecht niet van toepassing. Dan gelden de huisregels rond tuinonderhoud (pdf) van de verhuurder.
Wietplantages
Het kweken van hennep in een woning is niet toegestaan en gaat vaak gepaard met overlast en gevaarlijke situaties. Bij het aantreffen van een wietplantage in een woning zal er in de meeste gevallen overgegaan worden tot ontruiming van de woning. Hoe Harmonisch Leven hiermee omgaat leest u in de huurdersinformatie hennepkweek (pdf).
Gedragscode en vertrouwenspersoon
De Transcendente Meditatie-organisatie, Harmonisch Wonen en SOWCI-Lelystad hebben zich in 2024 aangesloten bij een externe vertrouwenspersoon waar je terecht kunt voor advies en ondersteuning: Bureau PuntUit.
We hopen natuurlijk dat dat niet nodig zal zijn, maar omdat ieders grenzen persoonlijk zijn kan er soms onbedoeld toch een vervelende situatie ontstaan. Om te voorkomen dat de situatie gaat escaleren kun je via het speciaal voor onze organisaties gecreëerde platform nl.tm.praatuit.nl snel met hen een gratis afspraak maken. Ook kun je daarvoor bellen met 023-2010219 of mailen naar info@praatuit.nl
Jouw verhaal blijft vertrouwelijk!
We hopen door het instellen van deze externe vertrouwenspersoon de mooie, unieke,
veilige sfeer van ons Sidhadorp-project nog meer te waarborgen.
Lees meer in de Gedragscode Sidhadorp (pdf).