Ga naar de inhoud

De oorlog in de Oekraïne heeft vele gezichten. Allereerst is er natuurlijk het menselijk lijden. Daarbij zijn er onverwachte bijverschijnselen zoals een verhoogde samenwerking op allerlei gebieden tussen de landen van het Westen. Maar ook de nog meer stijgende energieprijzen die ons allemaal treffen.

Gelukkig zijn er allerlei vormen van hulp. Bijvoorbeeld hulp van de overheid. De overheid neemt daarom nu maatregelen om mensen te helpen.

Alle Nederlanders krijgen een extra korting op de energiebelasting. Gemiddeld is de korting ongeveer €400. De korting krijgt u bij uw jaarlijkse eindafrekening.

Mensen met een laag inkomen op of net boven het sociaal minimum kunnen bij hun gemeente tot €800 aanvragen om de energierekening mee te betalen. Dit kan één keer. Het geld voor deze vergoeding komt van de rijksoverheid maar moet worden aangevraagd bij de gemeente Lelystad.

Als u een bijstandsuitkering heeft, dan krijgt u de vergoeding vanzelf. De gemeente Lelystad zorgt ervoor dat u de vergoeding krijgt: u hoeft niets te doen.

Heeft u geen bijstandsuitkering? Dan kunt u de vergoeding binnenkort zelf aanvragen. Echter, de regeling is op dit moment nog niet klaar. Aanvragen van een energietoeslag kan pas vanaf eind mei 2022. Houd voor meer informatie de website van de gemeente in de gaten.

Vergoeding energiekosten | Gemeente Lelystad